czwartek, 18 października 2012

Ewelina gotuje: sałatka z surimi i makaronem ryżowym

Dzisiaj przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi (surimi) i makaronem ryżowym w roli głównej. Pozostałe składniki są w zasadzie opcjonalne i każdy może dodać to co po prostu lubi. Może to być papryka, kukurydza z puszki (trzeba uważać z ilością ze względu na słodki smak), groszek, pieczarki, jajko, ogórek, ogórki kiszone czy też co nam się wymarzy. Warto jedynie dodać, że paluszki krabowe są dość mdłe w smaku dlatego też należy dodać coś co tę słodycz zrównoważy. Może to być szczypiorek, por czy sok z cytryny.

Poniżej przedstawiam moją wersję
Zapewniam, że sałatka smakuje lepiej niż wygląda na zdjęciu :)



Składniki:

* paluszki krabowe (surimi)
* makaron ryżowy (bez gotowania)
* 4 jajka
* por
* papryka
* majonez
* sól, pieprz
* łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Nastawiamy wodę na makaron, czekamy aż się zagotuje. Następnie wrzucamy makaron ryżowy do garnka (należy go rozdrobnić bo później trudno wymieszać dłuugie nitki) na 4 minuty, po czym  odcedzamy go w durszlaku.
Kroimy: paluszki krabowe na 0,5 centymetrowe kawałki, jajka, pora i paprykę na drobne kawałki i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy ok 4 łyżki majonezu i łyżeczkę soku z cytryny. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle własnych upodobań, mieszamy i gotowe.

Zachęcam do wykorzystania przepisu lub jego modyfikacji. Smacznego! :)

Pozdrawiam
Ewelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz