piątek, 16 grudnia 2011

Marchewkowe pole.

Dzisiaj wrzucimy coś na ząb. Mam dla was propozycję z wykorzystaniem warzywnych jesiennych akcentów, mianowicie: ciasto marchewkowe. Nigdy wcześniej nie piekłam ciast z warzywami, jakoś mi to nie współgrało, a okazało się, że niesłusznie byłam uprzedzona.  Moja wersja ciasta jest najbardziej podstawowa, dodatkowo możemy dodać orzechy, wiórka kokosowe, czy np ananasy.


Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szkl cukru
- 2 szkl mąki
- 1 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szkl startej marchewki

Przygotowanie:
Bardzo proste :) Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, resztę suchych składników, na koniec wrzucamy marchewkę i mieszamy. Pieczemy 50 min/180 stopni. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem lub potraktować lukrem.

Ciasto jest bardzo smaczne, "wilgotne" w środku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do wykorzystania przepisu, jeśli do tej pory tak jak ja nie miałyście styczności z marchewkowym ciastem.

3 komentarze:

  1. nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, zdjęcia mnie przekonują ;)

    OdpowiedzUsuń